Személyi jövedelem adókedvezménye

Adókedvezményre a súlyosan fogyatékos személy jogosult. Súlyosan fogyatékos személynek azt kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII.29.) Kormányrendeletben felsorolt betegségek valamelyikében szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban részesül, illetve az, akinek a fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály szerint megállapították.

Az adókedvezmény mértéke az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 %-nak megfelelő összeg (személyi kedvezmény).

Jelenleg a primer immunhiányos betegségek valamelyikében szenvedők nem kapnak személyi jövedelem adókedvezményt.  Már több lépést tettünk az adókedvezmény eléréséért. Eddig eredménytelenül.

Javaslom, ha valakinek van egyéb tartós betegsége a primer immunhiány mellett, az konzultáljon a szakorvosával, hogy a társult betegségre igénybe vehető-e az adókedvezmény. A jogszabály, ami tartalmazza a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket, lentről és a pibe.hu honlapról is megnyitható.

 

335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről